Třebechovické haló, září 2016

22.09.2016 14:46

Ve dnech 27. - 28. května 2016 na Masarykově náměstí v Třebechovicích pod Orebem se uskutečnil druhý ročník, který zahájila již tradiční soutěž pokrmů a nápojů - Třebechovický stůl.

Na prvním místě se umístily dvě hospodyňky: Marie Dernerová a Erika Hostinská.


Paní Hostinská okouzlila návštěvníky Kreatiffestivalu se svým domácím medovníkem. Recept této delikatesy však zůstane veřejnosti utajen, neboť se jedná o tajnou rodinnou recepturu.


Paní Dernerová nám k vítěznému pokrmu, valašský frgál, napsala toto:

Pocházím z Valašska.
Frgály jsme doma nepekly, ale maminka docházela k Žalmánkom do Vranče, kde se
scházely ženy z vesnice a tam se peklo pro různé slavnostní příležitosti. A tak se taky stalo, že pro recept jsem si musela až v nedávné minulosti dojet do rodného Valašska, navštívit jednu chalupu a frgály krok po kroku společně s dalšími ženami napéct tak, jak se to na Valašsku dělá. Tak tedy recept:

Ráno, když vstáváte, vykouknete z okna. Pozdravíte vycházející slunce a zanotujete si tuto: "Už je ráno bílý den, bílý jako křída, vstávej rychle, podívej, sýkorka už snídá ..." Oblečete se do kroje a zaděláte první těsto. Zatímco kyne, přivítáte své přítelkyně. Ta přinesla makovou nádivku, ta tvarohovou a povidlovou ... každá něco. Otevřeme lahvinku dobrého vína a jde se na to. Práce jde pěkně od ruky, frgálů přibývá-už je plný obývák! Rodina musí ustoupit a hlavně se opatrně pohybovat mezi rozloženými frgály-ty musí vychladnout, poté se teprve dá poslední přísada. Písnička za písničkou a než se nadějeme, je hotovo.

Prosté: nejlepší recept na jakoukoli dobrotu, dobrou práci je: mít milující rodinu, dobré přátele a do práce vložit žehnání v podobě zanotované písně, či laskavého slova.

Marie Dernerová


Hosté festivalu byli Věra Martinová, Yellow Sisters, divadlo Kampa (Škola malého stromu), vypravěč Martin Hak, Taneční divadlo H. Pokusila (Hanako), ilustrátor Adolf Dudek, skupina Goji, irská taneční skupina Innkeepers, body percussion Denbaya a hudební skupiny Kolednice, Yanoir a Springhit.

Program Kreatiffestivalu zdobil literární workshop autorského psaní Moniky Malé, workshop hry na tělo
skupiny Denbaya a semináře zdravého vaření hradecké Bazalky.


Velké i malé návštěvníky festivalu potěšily tvořivé dílny v Muzeu betlémů, pod taktovkou Petry Jáhnové, a v prvním patře Černého koně, kde si mohli vyrobit neobvyklé hudební nástroje dle pana Jaromíra Synka, pohrát si v Montessori koutku Míly Svobodové, nechat si vyzdobit obličej Erikou Sedláčkovou, vytvořit si se Soňou Toucovou veledílo z keramické hlíny a strávit tvořivé chvíle u stolečku RC Domeček.


Po celou dobu festivalu jste mohli shlédnout výstavy kreativních umělců královéhradeckého kraje: Kateřiny Čížkové, Martiny Kopecké Jurčekové, Marie Dernerové, Eriky Hostinské, Marie Kvapilové a žáků ZŠ Třebechovice pod Orebem.


Letošní ročník festivalu obohatily prodejní stánky s originálními výrobky a pokrmy nejen z královéhradeckého kraje, kde nás těšila účast třebechovických řemeslníků a prodejců.


V rámci Kreatiffestivalu bylo možné shlédnout nově zrestaurovaný Třebechovický Proboštův betlém


Program Kreatiffestivalu byl velmi kreativní. Na své si tak přišly děti, dospělí, muži, ženy, aktivní i odpočívající návštěvníci. Více na www.kreatiffestival.cz


Pohledem účastníka Kreatiffestivalu:

Ráda bych Vám poděkovala za uspořádání této opravdu příjemné a povedené akce. Moc oceňuji, že se v našem městě něco takového koná, akce podobného typu tu velmi chyběla. Moc se mi líbil program, který jsme si užili my i děti, ale i váš výběr velmi vkusných prodejních stánků a  netradičního jídla. Obdivovala jsem i skvělou organizaci celé akce. A jen tak na okraj, bylo úžasné zažít třebechovické náměstí jako místo plné života, kde bylo opravdu příjemné pobývat. Obvykle bohužel moc k odpočinku a posezení neláká, ale od festivalu se na něj dívám jinýma očima. Ještě jednou moc děkuji za celou naši rodinu a už teď se moc těšíme na další ročník.Snad vyjde lepší počasí.

Adéla Dvořáková s rodinou


Velké poděkování patří:

- organizátorům Kreatiffestivalu: Jolaně Adamcové, Silvii Duškové, Marii Dernerové, Petře Jáhnové a Václavovi Dernerovi ml.

- moderátorovi Kreatiffestivalu Václavovi Dernerovi st.

- Třebechovickému muzeu betlémů za finanční a organizační účast

- sponzorům festivalu: SGJW Hradec Králové spol. s r.o., Chládek a Tintěra Pardubice, MUDr.
Marie Kopecká, Pivovar Primátor Náchod, Bazalka Hradec Králové, Wamak

- Technickým službám Třebechovice pod Orebem za technickou pomoc

- městu Třebechovice pod Orebem za poskytnutí prostor třebechovického náměstí

- restauraci Černý kůň za poskytnutí sociálního zázemí pro veřejnost

Poklonu za pomoc a podporu skláníme všem brigádníkům, pomocníkům a našim rodinám.

Velké díky všem, kteří svojí účastí či milými slovy povzbudili existenci Kreatiffestivalu.


Těšíme se na společnou tvorbu a setkání při dalším ročníku Kreatiffestivalu 2017.

Klára Zdechovská (Klíč k tvořivosti)